Hout en aanverwanten als fineer, MDF, multiplex,… zijn zeer dankbare materialen om te bewerken met de laser. De verschillende types laten zich allemaal makkelijk en met veel detail snijden -afhankelijk van dikte en natuurlijke hardheid. Fotogravures op hout zijn minder precies dan op aluminium of laminaat, maar door de nervatuur van het hout en de overwegend warme tinten krijgen ze een eigen sfeer. Op lichte houtsoorten worden gegraveerde delen donkerder, op donkere houtsoorten is het omgekeerde ook mogelijk. Voor het zeer fijne werk is fineer een prachtig materiaal. Voor maquette- en modelbouw opent de laser onvermoede mogelijkheden van mdf en balsahout. Meer informatie over het snijden en graveren van hout en aanverwanten ? Contacteer ons via het contactformulier.
Volhout
Afhankelijk van de hardheid van het hout kunnen volhout planken bij de meeste soorten zeker tot 5mm gesneden worden zonder brandranden. Voor graveren kan u nog verder gaan, zelfs biljartkeus en hele boomstronken horen tot de mogelijkheden.
Multiplex
Een budgetvriendelijke oplossing voor wie volhout te prijzig vindt maar wel het uiterlijk en de graveerkwaliteit van hout wil. Multiplex is te verkrijgen met verschillende fineerlagen, waarvan berk, populier, eik en beuk het meest courant zijn. Tot 5mm lukt zonder brandranden te snijden, dikker bestaat de kans dat u wat nabewerking moet doen. U brengt uw eigen multiplex mee ? Let er zeker op dat ze geen brandwerende lijm bevat. U kan multiplex ook altijd vooraf of achteraf bewerken met beits, lak, vernis,… Let er wel op geen ontvlambare producten te gebruiken en dat de plaat effectief uit fineerlagen is opgebouwd. Er zijn platen die als multiplex verkocht worden, maar die niet uit lagen maar uit een soort geperst hout bestaan. Deze zijn enkel geschikt voor grover werk en hebben een snijrand met brandsporen.
MDF
Ook zeer budgetvriendelijk, maar voor het graveren is het contrast minder groot -of net te uitgesproken. Omdat het zo goedkoop is, is het wel ideaal materiaal om mallen mee te maken en om experimenten mee uit te voeren. Het wordt ook veelvuldig gebruikt voor maquettes. Tot 5mm geen of weinig brandranden, dikker kan maar ook hier moet u rekening houden met nabewerking. Dunne MDF snijdt zeer vlot en is daardoor heel geschikt voor maquettes. MDF is ook te verkrijgen met diverse fineerlagen, wat het een interessant materiaal maakt voor stijlvolle objecten en waardoor het ook meteen veel interessanter wordt om te graveren.
Fineer
Voor wie het fijnere houtsnijwerk genegen is, is er fineer, dunne vellen hout van talloze houtsoorten. De lasermachine is ideaal om de fijnste details heel precies en exact uit te snijden. Ze is daarom ook een nieuw hulpmiddel in het instrumentarium van de marqueteur. Marqueterie of inlegwerk is een oud ambacht vooral gebruikt voor het versieren van meubelstukken, maar ook voor kistjes, deuren,….
Shou Sugi Ban/Yakisugi
Een andere traditionele techniek waar de laser een onverwachte bijdrage kan toe leveren, is Yakisugi of Shou Sugi Ban. Het is een techniek in het oude Japan gehanteerd om huizen bestendiger te maken tegen vuur, insecten en andere schadelijke invloeden. Planken worden oppervlakkig verbrand waardoor de buitenste -verbrande- laag een beschermende werking krijgt.. Traditioneel werd yakisugi voornamelijk op cederhout (sugi) toegepast, maar heden ten dage gebruikt men ook andere houtsoorten zoals eik. Nadeel van de klassieke manier van werken is de dikte van de planken, zodra ze te dun worden, beginnen ze te krommen. En dat probleem is op te lossen door de laser. Dunne platen kunnen probleemloos geblakerd worden met de typische Shou Sugi Ban uitstraling als resultaat. .